Тесто кори для банницы

Тесто кори для банницы thumbnail

Здравствуйте, дорогие друзья!

Как и обещала делюсь своим опытом выпечки баницы по рецепту Марии. Для чего тогда мастер-класс, если не попробовать сделать эту «болгарскую вкусность» самой… Да и маме пообещала, когда она пробовала Машин шедевр, который она положила мне для мамы перед моим уходом.

Так что не откладывая дело в долгий ящик, запаслась необходимыми продуктами. Точени кори, так называют тесто для баницы в Болгарии, купила той же марки, что и Мария, и которые уже раньше использовала. Скажем коротко, марка «Фамилия» уже проверенная. Упаковка весит 500 г.

Газированную воду купила туже Schweppes. Я не покупаю газированную воду, поэтому марок не знаю, но читала, что для баниц используют даже лимонад.

Купила кусочек брынзы (сирене) Елена, ассортимент огромный. Дома еще был кусок брынзы Сердика. Их и смешала для своего пирога. Я думаю, что всего у меня получилось грамм 600 брынзы. Ну и что, подумала я, «кашу маслом не испортишь». И потом я собиралась делать большую баницу! Семья-то большая: я и мама. 

Итак, необходимы продукты для моей баницы:

Ингредиенты

Тесто кори для банницы

  1. Упаковка теста для баницы «Фамилия» (точени кори за баница Фамилия) — 500 г.
  2. Сирене — 600 г (по рецепту Марии надо 400 г).
  3. Масло растительное — 2/3 стакана растительного масла. Стакан емкостью 200 мл.
  4. 6 яиц.
  5. Газированная вода, в моем случае Schweppes, — 250-300 мл.

Ну вот… Пора приступать к приготовлению. Дома, как вы понимаете времени было много, места тоже, фотоаппарат под рукой.

Конечно, теряла время, чтобы заснять весь процесс, но и у меня мастер-класс получился.

Вот так выглядит упаковка теста для баницы.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-1

А так сами листочки. Тесто очень тонкое. Прочла в интернете, что в России такое тесто надо искать в супермаркетах, чаще оно турецкое, санкций на продукты с Турцией ведь нет, а всем известная пахлава делается из такого теста Фило.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-2

Для выпечки использовала противень длиной 35 см, шириной 26,5 см.

Брынзу не натирала, а просто размяла вилкой.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-3

Предварительно смазала свой противень растительным маслом и начала укладку теста вперемешку с сирене: два листа теста, брынза, два листа теста, брынза и так далее…

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-4

И вот тут допустила ошибку! Первые два листика я щедро сдобрила брынзой, а потом поняла, что мне ее не хватит на все слои… Так и получилось… Предпоследнему ряду досталось совсем немного сирене.

Теперь буду умнее, просчитаю листики и постараюсь разделить брынзу на необходимое количество порций.

Так же, как и Мария, разрезала собранную баницу на кусочки, чтобы пропитка из горячего масла, яиц и газированной воды достигла самого укромного уголка.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-5

Настал черед растительного масла.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-6

Разогрела его даже, наверное, чуть больше необходимого. Поверяла кусочком теста, который зажаривался в нем, как хворост.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-7

Залила баницу, и поняла, что масло было действительно очень горячим, так как она даже зарумянилась. К радости, это не испортило ее вкус.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-8

Включила духовку, нужно время, чтобы она нагрелась до 180 градусов, и стала взбивать яйца. Их было 6, добавила немного соли.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-9

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-10

Потом и Schweppes в дело пошел.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-11

Вот так выглядели яйца с газированной водой.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-12

Залила банницу и отправила в горячую духовку.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-13

У меня хорошая духовка со светом, поэтому наблюдала за моей баницей через стекло, и открыла ее только через полчаса, чтобы не опала, как советовала Мария.

Вот такая золотистая баница смотрела на меня. Мне кажется, что уже тогда она была готова.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-14

Но я все-таки выдержала еще 10 минут, можно было и 5, и вынула из духовки теперь уж мой шедевр.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-15

Так же, как и Мария, щедро побрызгала ее водой из-под крана и перевернула для пропарки. Помните, поверхность должна быть ребристой, чтобы воздух попадал… Можно ставить на 4 тарелки, можно так, как я и Мария, на «крыло» мойки.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-16

Так она простояла минут 10. Этого времени мне хватило, чтобы помыть посуду.

Перевернула, и с радостью поняла, что у меня все получилось. Мастер-класс от Марии не прошел даром! Спасибо, миличка (милая)!

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-17

Сняла пробу первой! Вкусно!!!

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-18

Поделилась с Тамарой, а мы ели это чудо два дня. Ну и что… Баница не черствеет, и разогреть можно в микроволновке.

Надеюсь, что вам пригодится мой опыт приготовления баницы. Приятного аппетита! Пусть блюда болгарской кухни появятся на вашем столе! 

Понравилась статья? Поделись с друзьями!

Форма поддержки блога может не отображаться в браузере Internet Explorer!

Хотите поддержать, откройте сайт в другом браузере… Спасибо!

Источник

Баница это известный болгарский пирог, который бывает разного вида, с разной начинкой, но всегда из одного теста — тонкого растяжного теста фило, а по болгарски оно называется точени кори. Подробнее о болгарской банице я писала тут.

Здесь и сейчас я хочу поделиться своим рецептом баницы с фото. Я бы назвала это рецептом для чайников  таких же как и я, потому что он самый простой.

Продукты для баницы:

  • извара 500 гр (подобие творога)*
  • три  яйца
  • соль по вкусу
  • пара-тройка ложек сметаны **
  • 50 грамм сливочного масла ***
  • упаковка готового теста «точени кори«

Вообще, у меня есть специальные болгарские металлические эмалированные формы для баницы, но они не влезают в мою духовку, поэтому я буду делать в своей любимой стеклянной огнеупорной форме, купленной сто лет назад в кауфланде за сущие копейки — оказалась просто незаменимой вещью на кухне. Один недостаток — тяжелая.

1. Смешиваем извару с двумя яйцами и сметаной. Поскольку болгары традиционно делают баницу с сирене, а он чаще всего соленый, я посолила свою пресную извару по вкусу.

2. Смазываю форму для выпечки растопленным сливочным маслом

3. Кладу два листа точени кори или фило (как хотите) на дно этой формы и снова смазываю маслом при помощи кулинарной кисточки — очень удобно. Кстати, я специально клала по два листа, мне показалось что по одному будет слишком тонко и оказалось, что я была права.

4. Затем на этот лист тонко выкладываем извару и распределяем при помощи кулинарной лапоточки или ложки. Я толсто положила — можно было и поменьше.

5. Накрываю извару новой парой точени кори, намазываю их маслом и снова выкладываю начинку — остатки теста заворачиваю внутрь и тоже промазываю маслом

6. Это последний слой — кончилась начинка. К сожалению,  я забыла посчитать сколько слоев у меня получилось.

7. Снова накрываю точени кори и сверху обильно намазываю взбитым яйцом. Затем ставлю все это в предварительно разогретую духовку на 180 градусов на 45 минут.

Готово.  Чтобы яичная корочка сверху не подгорела, в последние десять минут можно выключить верхний тен в духовке.

Тесто поднялось, но незначительно. Баница получилась не толстая, но с большим количеством извары. Так что ребенок сказал будто похоже на запеканку. Дело в том, что казенные баницы на начинке экономят) А мне надо было потоньше намазывать изварой и класть побольше листов. Поэтому у меня остались листы теста и я в другой раз попробую сделать витую баницу.

Вот так выглядит баница на срезе. Она хорошо пропеклась и ее лего было кусать. В принципе, с изварой мне показалось даже гораздо вкуснее, чем с сирене — нежнее что ли.

* вместо извары можно взять сирене, брынзу, тыкву, овощи, тушеный лук порей и так далее

** вместо сметаны можно взять кисело мляко (болгарский йогурт), кефир, цедено кисело мляко

*** вместо сливочного масла можно взять растительное масло, а можно, вообще, не смазывать сами листы, только форму

Вот такой вот получился у меня рецепт баницы с фото от Вари Давыдовой))

Замечу, что баницу можно делать с чем угодно, главное, чтобы у вас было тесто фило в нем весь секрет и смак. Насколько мне известно оно везде продается.

Теперь немного о ценах на продукты: точени кори продаются в Болгарии в каждом магазине и стоят от 90 стотинок до 3 левов за упаковку, сливочное масло я покупала в Т-маркете, польское экстра 82% за два лева (акция), яйца размера «М» продаются в Билла по 2 лева за десяток, извара в молочом павильоне на рынке продается по цене 3 лева за килограмм, сметана есть в Лидле.

1 евро равен 1,95 лв.

Рецепт витой баницы

Мой фоторецепт лютеницы

Кухня

Отблагодарить автора

Чашечкой кофе.

Источник

Начало Рецепти

  • Нови рецепти
  • Популярни днес
  • Най-популярните
  • Случайни рецепти

Всички рецепти

  • По категория
  • По празник
  • По националност

Публикувай

  • Добави рецепта

Категории

  • Салати

    Салати

    без месо ⋅ с месо ⋅ с колбаси ⋅ с риба ⋅ с морски дарове ⋅ салати-пюре

    Популярни колекции към Салати

    Салати с майонеза ⋅ Салати с домати ⋅ Салати с чушки ⋅ Салати с моркови ⋅ Салати с кисело мляко ⋅ Салати с краставици ⋅ Салати с марули (зелени салати) ⋅ Салати с печени чушки ⋅ Салати с картофи ⋅ Салати с царевица ⋅ Яйчени салати ⋅ Салати със зеле ⋅ Салати с паста ⋅ Риба тон ⋅ Салати с репички ⋅ Салати с извара ⋅ Салати с шунка ⋅ Бобени салати ⋅ Салати с ролца от раци ⋅ Салати с патладжани ⋅ Ефектно украсени салати ⋅ Салати с тиквички ⋅ Топли салати ⋅ Салати с пилешко ⋅ Салати с авокадо ⋅ Салати с червено цвекло ⋅ Салати с грах ⋅ Дипове ⋅ Салати с гъби ⋅ Салати със сметана ⋅ Киноа ⋅ Катък ⋅ Нетрадиционни салати

  • Супи

    Супи

    с месо ⋅ с колбаси ⋅ с карантия ⋅ с риба ⋅ с морски дарове ⋅ без месо ⋅ крем-супи ⋅ студени супи ⋅ бульони

    Популярни колекции към Супи

    Супи с ориз ⋅ Супи с фиде ⋅ Супи с коприва ⋅ Пролетни супи ⋅ Картофени супи ⋅ Супи със спанак ⋅ Постни супи ⋅ Супа топчета ⋅ Супи с лапад ⋅ Картофени крем-супи ⋅ Гъбени супи ⋅ Супи с агнешки дреболии ⋅ Супи с пилешко месо ⋅ Супи със сирена ⋅ Зеленчукови супи ⋅ Млечни супи ⋅ Шкембе-чорба ⋅ Крем-супи с тиква ⋅ Доматени супи ⋅ Супи с агнешко месо ⋅ Супи със свинско месо ⋅ Супи с телешко месо ⋅ Супи с леща ⋅ Супи с тиквички ⋅ Супи с боб ⋅ Доматени крем-супи ⋅ Курбан-чорба ⋅ Супи със зелен фасул ⋅ Супи с грах ⋅ Пача ⋅ Супи със зеле ⋅ Супи със зелев сок ⋅ Морковени супи ⋅ Супи с карфиол

  • Сосове

    Сосове

    топли сосове ⋅ студени сосове

    Популярни колекции към Сосове

    Сосове за месо ⋅ Сосове за риба ⋅ Гъбени сосове ⋅ Сосове за зеленчуци ⋅ Универсални сосове ⋅ Млечни сосове ⋅ Сметанови сосове ⋅ Сиренени сосове ⋅ Домашна майонеза ⋅ Чеснови сосове ⋅ Винени сосове ⋅ Дипове ⋅ Майонезени сосове ⋅ Сосове за пици и паста ⋅ Сос Бешамел ⋅ Доматени сосове ⋅ Орехови сосове ⋅ Люти сосове ⋅ Песто ⋅ Домашна горчица ⋅ Сосове с хрян ⋅ Сосове в микровълнова

  • Предястия

    Предястия

    гарнитури ⋅ с яйца ⋅ със сирена ⋅ с гъби ⋅ с месо ⋅ с колбаси ⋅ с риба ⋅ други предястия ⋅ солени палачинки ⋅ сандвичи

    Популярни колекции към Предястия

    Топено сирене ⋅ Картофени кюфтета ⋅ Извара и рикота ⋅ Гювечета ⋅ Картофени гарнитури ⋅ Топли сандвичи ⋅ Палачинки ⋅ Панирани пилешки хапки ⋅ Предястия с шунка ⋅ Пълнени гъби ⋅ Солени торти ⋅ Теста за палачинки (класически) ⋅ Ориз със зеленчуци ⋅ Пържени филийки ⋅ Оризови гарнитури ⋅ Предястия с пилешко ⋅ Предястия с бекон ⋅ Моцарела ⋅ Кашкавал на фурна ⋅ Сандвичи с шунка ⋅ Солени палачинкови торти ⋅ Синьо сирене ⋅ Катми ⋅ Палачинки със сирена ⋅ Пържени топчета от сирена ⋅ Студени сандвичи ⋅ Палачинки с колбаси ⋅ Сирене в гювече ⋅ Сирене на фурна ⋅ Ризото ⋅ Катък ⋅ Аспержи

  • Ястия

    Ястия

    с агнешко месо ⋅ със свинско месо ⋅ с телешко месо ⋅ с овнешко месо ⋅ с пилешко месо ⋅ с пуешко месо ⋅ с други птици ⋅ със заешко месо ⋅ с месо от дивеч ⋅ с колбаси ⋅ с кайма ⋅ с карантия ⋅ с риба ⋅ с морски дарове ⋅ охлюви и жабешки бутчета ⋅ с картофи ⋅ с ориз ⋅ с чушки ⋅ със зеле ⋅ с кисело зеле ⋅ с карфиол и броколи ⋅ с тиквички ⋅ с патладжани ⋅ с лук ⋅ с гъби ⋅ с боб (зрял фасул) ⋅ със зелен фасул ⋅ с леща ⋅ с грах ⋅ с нахут ⋅ със спанак ⋅ с коприва ⋅ с лапад

    Популярни колекции към Ястия

    Картофи на фурна ⋅ Пилешки гърди (филе) ⋅ Картофи със сирена ⋅ Гювеч ⋅ Пиле с гъби ⋅ Картофени кюфтета ⋅ Мариновано месо и риба ⋅ Праз лук ⋅ Постни ястия с ориз ⋅ Постни ястия с картофи ⋅ Постни ястия — други ⋅ Пиле със сирена

  • Безмесни

    Ястия без месо

    безмесни с картофи ⋅ безмесни с ориз ⋅ безмесни с чушки ⋅ безмесни със зеле ⋅ безмесни с кисело зеле ⋅ безмесни с карфиол и броколи ⋅ безмесни с тиквички ⋅ безмесни с патладжани ⋅ безмесни с лук ⋅ безмесни с гъби ⋅ безмесни с боб (зрял фасул) ⋅ безмесни със зелен фасул ⋅ безмесни с леща ⋅ безмесни с грах ⋅ безмесни с нахут ⋅ безмесни със спанак ⋅ безмесни с коприва ⋅ безмесни с лапад ⋅ безмесни със смесени зеленчуци ⋅ други безмесни ястия

    Популярни колекции към Ястия без месо

    Картофи на фурна ⋅ Картофи със сирена ⋅ Гювеч ⋅ Картофени кюфтета ⋅ Постни ястия с ориз ⋅ Постни ястия с картофи ⋅ Постни ястия — други ⋅ Гювечета ⋅ Картофени гарнитури ⋅ Тиквички на фурна ⋅ Ястия с печени чушки ⋅ Картофен огретен ⋅ Картофи с колбаси

  • Тестени

    Тестени ястия

    пици ⋅ паста ⋅ баници ⋅ хлябове и питки (без плънка) ⋅ хлябове и питки със сирене ⋅ хлябове и питки с друга плънка ⋅ оформяне и украса на питки ⋅ солени кексове и мъфини ⋅ с бутер тесто (солени) ⋅ пържени тестени ястия ⋅ соленки ⋅ други тестени ястия

    Популярни колекции към Тестени ястия

    Баници с готови кори ⋅ Тестени закуски ⋅ Питки, пити и погачи ⋅ Баници със сирене ⋅ Сладки кифлички и кроасани ⋅ Тесто за пица ⋅ Хлебчета и малки питки ⋅ Хляб ⋅ Мекици ⋅ Спагети ⋅ Сиренки и кифлички със сирене ⋅ Стар хляб ⋅ Хляб в машина за хляб ⋅ Царевично брашно ⋅ Тутманик ⋅ Паста с доматен сос ⋅ Кус-кус ⋅ Вита баница ⋅ Паста с кайма ⋅ Содена питка ⋅ Паста с колбаси ⋅ Паста без месо ⋅ Пици с доматен сос ⋅ Макарони ⋅ Солени кифлички ⋅ Бухти

  • Десерти

    Десерти

    сладки и бисквити ⋅ бонбони ⋅ сладкиши ⋅ торти ⋅ украси, блатове за торти ⋅ рула ⋅ кексове и мъфини ⋅ палачинки, катми и гофрети ⋅ сиропирани десерти ⋅ сладки баници ⋅ козунаци и сладки хлябове ⋅ десерти с бутер тесто ⋅ кремове, парфета и желета ⋅ десерти с плодове ⋅ десерти с тиква ⋅ сладоледени десерти ⋅ пържени десерти ⋅ други десерти

    Популярни колекции към Десерти

    Козунак ⋅ Козунак в машина за хляб ⋅ Курабийки ⋅ Козуначени десерти ⋅ Торти и сладкиши с бисквити ⋅ Маслени сладки (масленки) ⋅ Постни десерти ⋅ Сладкиши без печене ⋅ Шоколадови сладкиши ⋅ Сладки кифлички и кроасани ⋅ Десерти с течен шоколад ⋅ Сметанови торти ⋅ Шоколадови торти ⋅ Сладкиши с ябълки ⋅ Чийзкейк ⋅ Мекици ⋅ Сладкиши с извара и сирена ⋅ Бухти

  • Напитки

    Напитки

    чайове ⋅ кафета ⋅ напитки с какао и шоколад ⋅ други безалкохолни ⋅ алкохолни напитки

    Популярни колекции към Напитки

    Домашни ликьори ⋅ Разхладителни напитки ⋅ Шейкове ⋅ Лимонада ⋅ Смути ⋅ Топъл шоколад и какао ⋅ Алкохолни коктейли ⋅ Студени чайове ⋅ Греяно вино ⋅ Мохито (Mojito) ⋅ Греяна ракия ⋅ Напитки в микровълнова

  • Зимнина

    Зимнина

    туршии ⋅ стерилизирана зимнина ⋅ зимнина от месо ⋅ компоти ⋅ сладка ⋅ конфитюри ⋅ мармалади ⋅ желета ⋅ сокове, сиропи и нектари

    Популярни колекции към Зимнина

    Зимнина с чушки ⋅ Зимнина с домати ⋅ Лютеница ⋅ Зимнина с патладжани ⋅ Смесена туршия ⋅ Консервирани салати и ястия ⋅ Миш-маш ⋅ Консервирана риба ⋅ Зимнина със зеле ⋅ Зимнина с ябълки ⋅ Зимнина с карфиол ⋅ Зимнина с праскови и кайсии ⋅ Люти чушки ⋅ Зимнина с цитрусови плодове ⋅ Зимнина със сливи ⋅ Пастърма ⋅ Зимнина с портокали ⋅ Зимнина със зелени домати ⋅ Зимнина с горски плодове ⋅ Зимнина с череши и вишни ⋅ Кисели краставички ⋅ Зимнина с дюли ⋅ Суджук ⋅ Зимнина с ягоди ⋅ Сланина ⋅ Доматен сос и кетчуп ⋅ Апетитка и лютивка ⋅ Зимнина от тиква ⋅ Туршия с обръщане

  • Бебешки

    Бебешки и детски храни

    плодови храни (детски) ⋅ зеленчукови храни (детски) ⋅ месни храни (детски) ⋅ рибни храни (детски) ⋅ други (детски)

  • Други

    Други

    подправки ⋅ солени декорации и украси ⋅ други (несортирани)

    Популярни колекции към Други

    Домашни млечни продукти ⋅ Домашни сирена ⋅ Печени ядки ⋅ Ароматни масла ⋅ Чипс

Любими

Полезно

  • Любими — как?
Снимки

  • Нови снимки
  • Популярни снимки
  • Снимки на седмицата
  • Първа снимка

Добави снимка

  • в албум
  • към рецепта

Албуми

  • Вкусотии без рецепта
    Салати и предястия ⋅ Ястия и супи ⋅ Пици и паста ⋅ Тестени ⋅ Торти и украси ⋅ Десерти ⋅ Разни без рецепта
  • Любопитно
    Карвинг ⋅ Бенто ⋅ Най-най-най- ⋅ Миниатюри ⋅ Изкуство от храна ⋅ Интересни плодове и зеленчуци
  • Празнични
    Великден в картинки ⋅ Коледно-Новогодишни украси и трапези ⋅ Необичайни елхи
  • Разни
    Веселите Готвачи ⋅ Пътувания ⋅ Разни
Статии

Етикети

  • Салати
  • Ястия
  • Паста и пица
  • Тестени
  • Десерти
  • Напитки
  • Зимнина
  • Продукти
  • Любопитно
  • Съвети и полезна информация
  • Украси
  • Класации
  • Диети
  • Великден
  • Коледно-новогодишни празници

Популярни статии

  • Различни начини за украсяване на Великденски яйца
  • Постни ястия — Вегански рецепти
  • Начини за втасване на тесто с мая
  • Сметана

Нови статии

  • Подправките в Средновековието
  • Боядисване на яйца с коприна
Конкурси

Приключили конкурси

  • Първа снимка Зима 2019 — 2020
  • Най-харесвана снимка Зима 2019 — 2020 [Други десерти]
  • Най-харесвана снимка Зима 2019 — 2020 [Сладки и бисквити]
  • Най-харесвана снимка Зима 2019 — 2020 [Кексове]
  • Най-харесвана снимка Зима 2019 — 2020 [Сладкиши]
  • Най-харесвана снимка Зима 2019 — 2020 [Торти]
  • Най-харесвана снимка Зима 2019 — 2020 [Тестени]
  • Най-харесвана снимка Зима 2019 — 2020 [Ястия и супи]
  • Най-харесвана снимка Зима 2019 — 2020 [Предястия и салати]
  • Най-харесвана рецепта Зима 2019 — 2020 [Десерти]
  • Най-харесвана рецепта Зима 2019 — 2020 [Тестени]
  • Най-харесвана рецепта Зима 2019 — 2020 [Ястия и супи]

… виж всички приключили конкурси

Форум

  • Виж всичко

Горещи теми

  • Как тече денят на Веселите готвачи
  • Да се усмихнем, посмеем…
  • Изкуството да сме Здрави
  • Дублиращи се рецепти
  • «Уроци» за Живота
  • Изпробвана рецепта

Популярни секции

  • Общи кулинарни дискусии
  • Как се прави…
  • Новини
  • Правила и полезна информация
  • Всичко останало
Случайна рецепта

Источник